torsdag 21 juni 2018

Mellan himmel och hav av Anna Fredriksson


Anna Fredrikssons nya bok Mellan himmel och hav är omöjlig att inte tycka mycket om. Det är välskriven feelgood av högsta klass! Miljön är ett fantastiskt Österlen, som får mig att omedelbart vilja resa dit och som vanligt är hon suverän på att skildra personer så att de framstår som äkta levande människor med både positiva och mindre bra sidor. Och det fantastiska är att detta är första delen i en trilogi så det är bara att se fram emot nästa del i serien Pensionat Pomona.

Boken handlar om tre generationer kvinnor och deras minst sagt komplicerade relationer.
Sally var tre år när hennes mamma Vanja lämnar Sally och hennes pappa Georg för att aldrig mer komma tillbaka. Sally växte upp hos sin pappa och hans bror Åke nära havet i Kivik. När hon var 21 år hände något som gjorde att hon bestämde sig för att flytta och aldrig mer komma tillbaka till Kivik.
I Stockholm får Sally en dotter som heter Josefin och de har det bra tillsammans även om det ofta är rätt knapert. När Sally själv blir mamma kan hon ännu mindre förstå hur Vanja kunde överge henne när hon var så liten. Så träffar Sally Frank och han kräver att Josefin ska flytta hemifrån för att han inte vill bo med någon strulig tonåring. Josefin känner sig sviken av sin mamma och deras kontakt blir infekterad och i det närmaste obefintlig. Hon börjar plugga i Lund och träffar Harald som är från Kivik av alla ställen. De köper en gård där och planen är att de ska bli självförsörjande. Josefin lyckas spåra upp sin mormor Vanja och de börjar umgås utan att Sally vet om det.
Så dör Åke och hon bestämmer sig för att åka till Kivik för att vara med på begravningen och få en chans att träffa Josefin. De har inte setts på fyra år.

Läs även Anna Fredrikssons andra böcker som heter Sommarhuset, Lyckostigen, Augustiresan, Tisdagsklubben och Avskedsfesten.

Inga kommentarer: