torsdag 29 mars 2018

Vända världen rätt av Jennifer Niven

I den här fantastiska ungdomsboken från vi lära oss ett väldigt svårt nytt ord: prosopagnosi (ansiktsblindhet).

Jack känner inte igen någon, han minns inte ansikten och har väldigt svårt att orientera sig i skolan. Han har lärt sig att känna igen sin familj och nära vänner genom röster och deras sätt att röra sig och andra små drag som kan skilja dem från varandra som exempelvis hår och längd. När det är mycket liv och rörelse blir det ibland fel när han missuppfattar vem det är han pratar med och han uppfattas som strulig och obetänksam. I skolan är han den populäre killen och ingen vet om hans problem, att vara en del av gänget är viktigt för honom då han behöver den tryggheten även om han egentligen inte gillar allt de gör, men han låter sig dras med.

Libby har inte gått i skolan på flera år, då hon varit sängbunden på grund av övervikt. Nu har hon fått hjälp och gått ned mycket och ska börja ta sig ut i samhället igen. Hon är en stark och rolig tjej som älskar att dansa, men ingen vill se det utan nästan alla i skolan verkar se henne som den där konstiga feta tjejen. Det är inget lättsamt klimat hon återvänder till i skolkorridorerna och den finns mycket mobbing och elakheter att tampas med när hon försöker anpassa sig och skaffa sig riktiga vänner. Men hon ger inte upp så lätt med sin positivitet!

När Jack och Libby träffas händer det något som de inte riktigt vet hur de ska hantera. Det börjar med att han är medveten elak mot henne, men av goda skäl tycker han. De blir tvungna att umgås som ett straff när de båda hamnar hos rektorn efter hon ger igen. Han berättar för henne om ansiktsblindhet och sakta utvecklar de en förståelse för varandra och kanske till och med början på en vänskap...

Den finns en humoristisk ton i denna bok, den är rolig utan att vara dråplig samtidigt som den hanterar svåra ämnen. Jag gillade den skarpt och sträckläste.


Boken finns ju självklart att låna på biblioteket!

Inga kommentarer: