torsdag 15 mars 2018

Never let me go

I helgen hade vi vår senaste diskussion för min bokcirkel. Boken vi hade mycket att säga om var den senaste nobelprisvinnaren i litteraturs Kazuo Ishiguro bok Never let me go. Boken handlar om 31-åriga Kathy H som både i nutid och i återblickar från sin barndom beskriver sin livssituation.

Hon träffar sina barndomsvänner Ruth och Tommy igen efter många års separation. När de var barn och ungdomar levde de tillsammans på den isolerade internatskolan Hailsham på den engelska landsbygden. De lärde sig att de var speciella och viktiga för samhället. Senare i tonåren skapade konflikter och förändringar avstånd mellan dem, men nu finner de alla stöd i varandra igen.

Jag tyckte om boken trots att jag också hela tiden väntade på att något skulle hända. Men som författaren beskriver både miljö och scener mellan karaktärerna så vill man ändå fortsätta läsa. Det är en långsam, stillsam berättelse och jag funderar mycket på karaktärernas foglighet och accepterande av sina öden. Jag läser ju in en kritik mot samhället och våra normer och hur lätt vi människor accepterar och blundar för det vi anser vara normalt. Den här boken har stor problematik och etiska frågeställningar kan ställas på många plan. Och som vi upptäckte kan också många paralleller dras till faktiska etiska frågor som vi i vår grupp ofta ställs inför. Det passade väldigt bra för en bokcirkel.

Boken ger nog mest om man inte redan innan vet vad den handlar om som jag gjorde!

Låna gärna boken på biblioteket, kolla på bibliotek.sater.se om den finns inne just nu?


Inga kommentarer: