torsdag 1 mars 2018

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman


I Glasgow bor Gail Honeyman som skrivit feelgood-romanen Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt.

Snart trettioåriga Eleanor lever ett inrutat liv. Måndag till fredag arbetar hon som ekonomiansvarig på samma firma där hon varit i nio år. De andra anställda undviker hon så mycket hon någonsin kan. Efter jobbet lagar hon kvällsmat till sig själv och lyssnar på radioföljetongen medan hon äter den. Sedan läser hon eller ser på tv innan hon lägger sig vid tio-tiden. På onsdagarna pratar hon i telefon med sin mamma. Efter jobbet på fredagarna köper hon pizza, en flaska Chianti som hon dricker till pizzan och två flaskor vodka som hon dricker jämt fördelat under helgen. Då är hon lagom berusad ända tills det äntligen är måndag igen.

När Eleanor går på en välgörenhetskonsert som hon vunnit biljett till blir hon blixtförälskad i Johnnie som är sångare i bandet. Hon är övertygad om att han också kommer att bli kär i henne bara de träffas. Hur det ska gå till upptar den mesta tiden av hennes tankar.

Eleanors dator går sönder och den nya IT-killen Raymond hjälper henne med den. De råkar få sällskap ut från kontoret efter arbetsdagen och när en man faller ihop framför den hjälps de åt att ta hand om honom och se till att han kommer till sjukhus. Den gemensamma upplevelsen leder till ökad kontakt och Eleanor som intalade sig att hon mådde så bra upptäcker vad det kan betyda att ha andra människor i sitt liv. Något i hennes förflutna gör att hon försöker stänga ute andra människor. Kan kanske Raymond få Eleanor att öppna sig?

Boken är skriven med värme och humor men det finns också en hel del allvar i den. Eleanor är väl värd att lära känna.  

Inga kommentarer: