onsdag 12 juli 2017

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Tänk ändå att det just nu i Sverige håller på att flyttas delar av en hel stad!  Har DU hört mycket om den händelsen? Har du ens hört talas om det? Antagligen inte om du fortfarande är i ung ålder och inte bor i Norrland. Det råder en märklig tystnad kring den frågan överlag tycker jag. Ann-Helén Laestadius har beskrivit den här flytten i ungdomsboken”Tio över ett”.
Min vän sa att det låter lite som ett avsnitt av Simpsons, för så spektakulärt och galet är det ju ändå. Att flytta delar av en stad! Och vad glad jag är att det får ta en så stor plats i handlingen om huvudpersonen Maja och hennes bästa vän Julias liv. Frågan återkommer sida vid sida med andra bekymmer såsom kärlek till en kille, en mamma som blir kär och vill flytta 30 mil och ja, faktiskt handlar boken lite om en bokklubb också. 

  Majas ångest kanske skiljer sig lite från andra ungdomars ångest och oro, med vetskapen att hennes hem ska raseras. Ja precis! Det ska rivas. För så är det, många av stadens hus ska rivas eftersom det blir för dyrt att flytta hela hus. Miljöbeskrivningarna är fantastiska och man förstår när man läser denna roman, att författaren använder orden för att sörja sin förlorade stad och sitt ursprung. Rädslan hon känner tillsammans med Maja (huvudpersonen) för en gruva som kanske vilken dag som helst kan sluka en hel stad med människorna som bor i den.  

Jag måste bara säga att vad härligt, underbart med en ungdomsbok som förutom att vara en helt "vanlig" bok med tonårsförälskelse också har ett tydligt politiskt tema och en kritik till samhället vi lever i idag. Förutom det levererar den en klar bild av smarta ungdomar med förståelse för maktlöshet och kapitalism, men också om deras kämpaglöd och rätt till sina egna åsikter.   Inga kommentarer: