tisdag 20 december 2016

Lite från årets skörd av dystopier och alternativa världar som jag läst kommer här. Jag har samlat på mig ett helt gäng med bra böcker (15 tips blev det visst här) som jag har velat tipsa om ett tag nu, men tiden har inte riktigt varit på min sida. Så nu kommer en hel rad korta tips istället, jag kan varmt rekommenderar dem alla och de finns alla som e-böcker att läsa för den som vill göra det.

Askfödd av Sabaa Tahir har jag nyligen läst ut och ser fortfarande Imperiet framför mig där Laia och Elias lever. Det är i en annan tid och en annan plats, där krigarna regerar, de lärda blir ofta slavar och risken är mycket stor att du dör om du har någon kontakt med motståndsrörelsen. Jag gillar verkligen karaktären Laia som med oddsen emot sig (och sin egen rädsla emot sig också) lyckas med det som varit omöjligt. Fortsättning följer så klart!


Röd drottning och Glassvärdet av Victoria Aveyard är de två första delarna i en serie om en värld som är uppdelad efter vilket blod man har, silverblod och du tillhör de som regerar och har övernaturliga förmågor, de vanliga röda lever i slum, krigar och är tjänare. Mare är en tjej som är rödblodig och överlever genom att stjäla då hon behöver. När hon börjat jobba som tjänare i palatset visar det sig att hon har speciella krafter trots sitt röda blod och det är upptakten på en actionspäckad resa, som kanske kan leda till en revolution?

Änglafall och Världen efter av Susan Ee är två böcker om en värld efter att änglarna har attackerat jorden. För i de här böckerna är änglarna inte några trevliga och timida varelser, utan riktigt läskiga. Gatugäng drar fram och vill du överleva så gäller det att hålla sig undan både från överlevande människor och framförallt undan från änglarna. I den här världen lever Penryn med sin rullstolsburna lillasyster och mamma som mår psykiskt dåligt, inte de bästa förutsättningarna för att överleva. Det är en brutal värld, men Penryn klarar att vara tillräckligt brutal själv när det behövs. Det här är också en sådan värld som verkligen lever kvar i mig och jag ser framemot fortsättningen.

Ceremonin och Eliten av Kiera Cass utspelar sig i en alternativ värld där ett mäktigt kungahus förtrycker befolkningen. Upptakten till böckerna är att det är dags att välja en prinsessa till tronarvingen prins Maxon, det sker genom Urvalet där 35 tjejer kommer att tävla mot varandra för att bli prinsessa. America som vi får följa vill inte ha något med Urvalet att göra, men hon dras så klart in i det ändå. Ja gillar att det inte är helt svar och vitt i den här serien, även om de som styr idag hör till den svarta sidan. Kommer förstår också fortsättning på.

Enklav och Utpost av Ann Aguirre är två böcker om en mycket hård värld. Där de flesta dött av pesten och missfoster lever på människokött. Spadertvå lever i tunnlarna under jorden och när hon fyller femton blir hon jägarinna tillsammans med Tålig. Längs vägen tvingas de upp ovan jord. I Utpost har de kommit fram till en stad ovan jord som lever bakom skyddande murar, men håller missfostren på att utvecklas och bli ett större hot? Fortsättning följer även här.

Överlevarna och Den nya världen av Chris Weitz är två böcker om en framtid där alla utom ungdomarna har dött i en underlig sjukdom. Jag håller på och läser Överlevarna nu men ser framemot att få läsa Den nya världen snart. Ungdomarna som överlevt lever antingen som enstöringar eller ingår i klaner och slåss för sin överlevnad både mot hunger och mot andra unga. Jefferson och Donna är huvudpersonerna som ger sig ut på en skräckinjagande resa tillsammans med några till, för det finns kanske en lösning på mysteriet med sjukdomen som man dör av när man börjar bli vuxen.

Budbäraren av Lois Lowry är del tre i en serie som börjar med Den utvalde, fortsätter med Blå tråd och avslutas slutligen med Sonen som kommer ut på svenska i april 2017. Lois Lowry skrev del ett i serien redan för många år sedan och har de senaste åren fortsatt serien. Det är böcker man kan läsa helt fristående även om det finns beröringspunkter för de som läst serien. De är hjärtslitande och mycket vackra berättelser som inte väjer för det hemska och sorgliga, samtidigt som jag minns värmen och det vackra i dem starkast.  I Budbäraren får vi följa Matt som lever i en skyddad by och ar dess budbärare gentemot andra samhällen. Men det börjar hända underliga saker i skogen har reser i, det gör att han måste ta sig igenom en sista gång för att varna sin vän Kira. Bara läs de här böckerna, de kommer att leva kvar i dig!


Har du tips på andra bra dystopier, fantasy eller science fiction eller något helt annat så hör gärna av dig till oss på biblioteket!


Titta i Bibliotekskatalogen för att låna böckerna.

Inga kommentarer: