fredag 2 december 2016

Entry Island av Peter May

Peter May som har skrivit en spännande trilogi som utspelar sig på ön Lewis i yttre Hebriderna har nu korsat Atlanten och låtit sin nya bok handla om en annan ö.  Entry Island ingår i kanadensiska Magdalenöarna som ligger i St. Lawrence-viken. Det var ingen ö-grupp som jag kände till innan jag läste boken, men nu vet jag ganska mycket om den.

Entry Island har under 100 invånare och i detta lilla isolerade samhälle sker för första gången någonsin ett mord. Offret är en välbärgad affärsman och allt tyder på att det är hans fru Kirsty som utfört dådet, även om hon påstår att det var en okänd inkräktare som först attackerade henne och sedan dödade hennes man. Polisen Sime Mackenzie ingår i utredningsteamet som skickas dit från Montreal. Sime bli minst sagt måttligt förtjust när han får veta att det är hans före detta fru Marie-Ange som ska vara ansvarig för den tekniska undersökningen. När Sime träffar Kirsty för att genomföra det första förhöret med henne får han en egendomlig känsla av att ha träffat henne förut. Han blir starkt påverkad av henne och frågan är om han kan sköta sitt jobb på rätt sätt.
Sime lider av svåra sömnsvårigheter som började i samband med skilsmässan från Marie-Ange. Mötet med Kirsty ger upphov till drömmar där han befinner sig på en skotsk ö på 1800-talet. Drömmarna har stora likheter med händelser i de gamla dagböcker som hans farmor läste för honom när han var barn.  Kan det vara så att mordet har kopplingar långt bakåt i tiden?

Titta i katalogen och se om Entry Island finns inne!
 

Inga kommentarer: