torsdag 2 juni 2016

Flickoffret av James Oswald


En stjärna på Skottlands växande deckarscen har han kallats, James Oswald, deckarförfattaren som också driver fårfarm i North East Fife i Skottland.

Flickoffret är första delen i hans serie om kommissarie McLean vid Edinburghpolisen.
Tony McLean har vuxit upp hos sin farmor i en välbärgad del av Edinburgh och dras in i utredningen av ett mord begånget i området. Mordet följs av flera och han undrar till slut om det kan höra ihop med ett "cold case" som hans avdelning jobbar med där kroppen som hittats, i ett igenmurat rum, verkar ha legat där sedan 50-talet. Tonys grupp misstänker att ett ritualmord med flera mördare har skett och där någon eller flera av mördarna fortfarande lever.
Hans chefer hade nog gärna sett att Tony avslutat sitt till synes olösliga fall men han blir mer och mer involverad. Han blir till slut även personligen drabbad när ett i serien inbrott i hem vars ägare nyligen gått bort sker i hans farmors hus. Tonys farmor går efter en lång tid på sjukhem bort och kommer att ärva det gamla huset. En sen kväll möts han och inbrottstjuven i huset.
Obesvarade frågor kring Tonys bakgrund blandas med det gamla fallet och de nya fallen och Tony engagerar sig starkt eftersom han känner att allt hör samman.

Vi möter många personligheter i Oswalds bok, från inkompetenta chefer till drivna polisassistenter och jag ser fram emot att läsa mer om både dem och poliskommissarie Tony McLean.

Själarnas bok och Bödelns sång heter de följande delarna.


Sök i katalogen om någon av Oswalds böcker finns inne.

Inga kommentarer: