måndag 14 december 2015

TV-spel på biblioteket

Jag är väldigt glad att berätta att vi nu har TV-spel att låna ut på biblioteket!
Spelen är en blandning av action, äventyr, pussel, sport och musik men vi har valt att inte köpa in spel med högre än PEGI 16 (läs mer om åldersgränser för spel). Därför gäller samma låneregler som för DVD, alltså att vara minst 15 år. Vuxna får självklart låna till yngre barn – det är upp till var och en att själv bestämma. Lånetiden är två veckor och högst två spel hemma samtidigt.
Vi har spel till Wii U, Playstation 4 och Xbox One. Om det är något spel ni saknar eller om ni vill ha spel till någon annan äldre konsol så tar vi gärna emot inköpsförslag!

Med det sagt, välkomna in och låna! Kolla i bibliotekskatalogen för att se vilka spel som finns inne.

Teslagrad

Teslagrad är ett grafiskt snyggt 2D pusselspel som påminner om Metroid. Tillsammans med huvudkaraktären ramlar jag in i en uråldrig konflikt och hamnar i det övergivna Tesla Tower, kärnan i spelvärlden. Vi fortsätter sedan att utforska tornet med hjälp av elektriska och magnetiska krafter och det krävs rätt ordentligt med klurighet för att lösa alla pussel och ta sig igenom spelet.

Teslagrad innehåller ingen dialog eller text utan kommunicerar främst genom bild och musik, bakgrundshistorien spelas upp som scener i dockteatrar utspridda i tornet. Spelkänslan är fin men tålamodskrävande, Teslagrad bygger verkligen på trial and error. Jag testar, pusslar, byter positiv laddning till negativ laddning, tar mig framåt, väljer fel väg, går tillbaka, missar ett hopp, ramlar in i elektriciteten, kommer till liv igen och tar om sekvensen från början.

Yoshi’s wooly world

Yoshi är tillbaka, nu en värld helt skapad av garn. De stickade effekterna fungerar verkligen, marken är mjuk och Yoshi sjunker ner i mattan när han går. Något garn är luddigt, annat glittrigt och den stickade lavafloden är särskilt levande. Alla fiender består också av garn och Yoshi sträcker snabbt ut tungan för att fånga en lös tråd och förvandla dem till garnnystan som sedan kan kastas – på andra fiender, för att hitta gömda föremål och för att sticka klart plattformar och annat som kan behövas.

Spelet börjar med att den trollande Kamek förvandlar alla Yoshis till garnnystan och sprider ut dem över spelvärlden. I varje bana kan man sedan samla fem nystan och ”rädda” en Yoshi. Det blir en hel del samlande (garnnystan, blommor och stämplar) men banorna är kluriga och fulla av gömda vinklar och vrår så det blir inte tjatigt. Varje bana har sin egen musik och det förhöjer spelglädjen.

Yoshi’s Wolly World går att spela ensam eller tillsammans med en vän och har två svårighetsgrader. Den enklare versionen lämpar sig väl till mindre barn eller om man spelar som familj då Yoshi har vingar och enkelt kan flyga förbi fiender eller svåra passager.  Det här är ett fullkomligt supersött spel med roliga utmaningar!

Inga kommentarer: