torsdag 10 december 2015

Den blå tråden av Anne Tyler


Anne Tyler, född 1941, är verkligen en suverän skildrare av familjer och relationer och nu har hon kommit ut med sin tjugonde bok.
Den blå tråden är en generationsroman som handlar om familjen Whitshank som bor i ett stort hus utanför Baltimore.
Abby och Red har fyra barn och flera barnbarn. Döttrarna Amanda och Jeannie är gifta med varsin Hugh, sonen Stem är den som kan tänkas ta över Reds byggföretag och Danny är familjens svarta får och även den av barnen som ser bäst ut. Stem och Danny verkar inte alls komma överens.

Det är inget anmärkningsvärt med familjen Whitshank. Men i likhet med de flesta familjer inbillar de sig att de är speciella. De är till exempel väldigt stolta över sin förmåga att fixa saker.

Familjen har inte någon lång historia, den börjar med Reds far Junior som kom till Baltimore, varifrån han kom är oklart. Han blev en skicklig snickare, som var mycket efterfrågad. Det var han som byggde huset de bor i, men då var det åt en textilfabrikör. Junior var som förhäxad av det huset, det var ett sådant hus som han själv ville ha. Han bidade sin tid och på något sätt kunde till slut familjen Whitshank flytta in i huset.    
En annan historia som berättas i familjen är om hur Merrick gifte sig med en man som först var förlovad med hennes väninna. Hur bar sig Merrick egentligen åt för att fånga honom? Men det hade kanske trots allt varit bättre om hon inte lyckats, för han var verkligen inte mycket att ha och de fick inga barn. Dessutom fick Merrick en svärmor som hon avskydde.

Nu när Abby och Red är äldre börjar det att bli svårt för dem att bo kvar i huset. Vad ska då hända med huset som är en så viktig del av familjens historia?
Titta i katalogen och se om det finns någon bok av Anne Tyler inne!

Inga kommentarer: