torsdag 8 oktober 2015

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer


Det här är en riktigt otäck bok som är ett resultat av författarens många funderingar kring våldet i samhället. Den bygger på en verklig händelse i Jessica Schiefauers ungdom.
Bokens huvudpersoner är Ester och Isak som blir galet förälskade i varandra och förlorar kontakten med den närmaste omgivningen. De har bara ögon för varann, vilket gör att Isaks lillebror Anton, som redan är lite annorlunda, känner ett allt större utanförskap.
Så småningom hamnar Anton i ett ungdomsgäng där det finns klara nynazistsympatier. Anton kommer i en beroendeställning hos en av de äldre grabbarna i gruppen. En natt, efter mycket festande och efter att Anton blivit hotad av den äldre killen, ger sig de båda på en tredje person, Simon, som påstås vara bög och verkar trygg i sin roll. De slår och sparkar, så att Simon till slut avlider.
I boken får man följa omgivningens reaktion på det avskyvärda som hänt - inte minst de båda föräldraparen är mycket levande beskrivna. Isaks och Antons föräldrar är känslomänniskor som jobbar mycket skift och inte är hemma och har lika stark kontroll över sina ungdomar som Esters akademikerföräldrar som står för en kyligare, lite mer förnuftig hållning.
Ester vill hjälpa Isak i den svåra situationen med en lillebror som hamnar i fängelse, efter att ha utfört en så hemsk handling. Hon ger upp allt för Isak, vilket får till följd att han tröttnar på henne (efter att ha varit så gott som helt beroende av henne, både sexuellt och känslomässigt).
Jessica Schiefauer skriver väldigt flyhänt och lättläst, det är korta kapitel, nästan i dagboksform.      En mycket bra skildring av tonåringars vaknande sexualitet och känslor av utanförskap.
"När hundarna kommer" är nominerad till Augustpriset "Bästa barn- och ungdomsbok" 2015.
Från 15 år. 

Inga kommentarer: