torsdag 29 oktober 2015

Kolbarnet av Monica Kristensen


Min fascination för avlägset belägna platser i norr får verkligen sitt lystmäte i Monica Kristensens bok Kolbarnet.
Det är 90-tal och mitt i vintern när 5-åriga Ella försvinner från förskolan Kolbarnet i Longyearbyen på Svalbard. Någon brukar stå och spana på barnen när de leker utomhus och ge dem godis. Det är barnens hemlighet liksom att det går att gömma sig under förskolan. I alla fall kan barn göra det, vuxna är för stora. Snön avslöjar spår som ser ut att komma från en vuxen och ett barn. De leder bort från Kolbarnet.
Alla känner alla i det lilla isolerade samhället, så hur är det möjligt att ingen hittar Ella? Sysselmanspolisen får en ovanligt besvärlig uppgift.

Kan det vara hennes alkoholiserade pappa som har hämtat flickan utan att säga till? Det är ingen som hittar honom heller, så kanske är de ändå tillsammans. Men var i så fall?

Det är mycket spännande men precis lika fängslande tycker jag att det är att läsa om hur det är att bo i ett så pass isolerat samhälle där människorna är väldigt beroende av varandra. Att ha hemligheter är inte lätt men påhittigheten är stor. Kan det vara så att man har överseende med en hel del bara för att man känner varandra så väl? Miljön och naturen är så annorlunda och ständigt är kylan närvarande.

Efter att läst boken har jag fått veta mer om Svalbard och jag gillar verkligen deckare som har något mer att ge utöver själva deckarhistorien. Monica Kristensen är polarforskare och hon har själv bott på Svalbard.

Boken är lättläst, men den hoppar lite fram och tillbaka i tiden, så ett tips är att lägga märke till datumet som står i rubriken till varje kapitel.

Inga kommentarer: