torsdag 16 juli 2015

Francesca av Melina MarchettaMelina Marchetta, lärare och författare från Sydney i Australien, har skrivit ett flertal ungdomsböcker, av vilka tre är översatta till svenska: Den mest omtalade är ”Jellicoe Road” utgiven på engelska 2006 - en stor succé i många länder. I år kom ”Ett folk utan land”, första delen i en fantasy-serie som redan finns i flera delar i engelskt original. Först 2013 kom den svenska översättningen ”Francesca” ut (originalets titel är ”Saving Francesca”, utkom 2003).

Francesca är en 16-årig tjej som just börjat i årskurs 11 på en ny skola, St. Sebastian, inne i stan. Av skolans 800 elever är bara 30 tjejer. Francesca saknar sina tjejkompisar från den gamla skolan men hon ägnar mycket av skoltiden åt att studera sina nya killkamrater ingående, bara för att finna dem rapa i örat på tjejerna, fisa och klia sig i skrevet. Saken blir inte bättre av att Francescas mamma Mia, familjens nav, får ett nervöst sammanbrott och inte klarar av att gå upp ur sängen på flera månader. Då blir Francesca den som tar ett stort ansvar för hela familjen, för mamma, pappa och lillebror. Hon är ofta låg och om hon någon gång skulle känna sig glad får hon dåligt samvete gentemot sin mamma. Samtidigt som Francesca anklagar sin pappa för att mamman mår dåligt, tar hon på sig mycket av skulden för sin mammas depressiva tillstånd. Allt som oftast känner hon sig udda och utanför och ensammast i hela världen.

Mitt i allt mörker kommer så småningom en ljusning: Mamman mår långsamt lite bättre och Francesca och hennes föräldrar börjar prata med varandra. Dessutom märker Francesca, när hon kommer ut ur sin egen mörka ”bubbla”, att hon själv fått flera nya, fina vänner, både tjejer och killar, som ställer upp och som hon kan lita på.

Det här är en riktigt bra bok som kan läsas med stor behållning av både ungdomar och vuxna. Den innehåller mycket sorg men också glädje och stundtals dråpliga situationer som lämnar ett igenkännande leende på läsarens läppar.


   


Inga kommentarer: