tisdag 23 juni 2015

Odinsbarn

Den norska författaren Siri Pettersen har skrivit Odinsbarn, den första boken i en planerad triologi, som heter Korpringar.  Det är en fantasy som utspelar sig i ett snöigt och kallt Norden vilket redan titeln ger en vink om. Det är en värld befolkad av ett folk som kallar sig för ättlingar, de ser ut som människor men med en stor och avgörande skillnad, de har alla en svans. Huvudpersonen Hirka är den enda som inte har svans och den officiella versionen är att när hon var ett spädbarn blev svansen avbiten av vargar. Det är en lögn som hon har hört och trott på i hela sitt femtonåriga liv.  Den man som hon har varit övertygad om har varit hennes far avslöjar när Hirka är på sitt femtonde år att han inte alls är hennes far. Han hittade henne, nästan helt översnöad, när hon var ett spädbarn och förbarmade sig över henne. Och ärret på hennes rygg där svansen skulle ha suttit gjorde han med en kniv för att det skulle se ut som om hon hade haft en svans. Hon är ett odinsbarn, något som man skrämmer små barn med och berättar sagor om. Odinsbarn är en styggelse som dessutom har kraft att förgöra ättlingar med Rötan.

Alla femtonåringar ska genomgå Riten för att se hur mycket de kan famna, känna kraften som finns överallt i naturen och kunna använda den. Eftersom Hirka inte är av ättlingsläkt så kan hon inte famna hur hon är försöker. För att undvika att bli avslöjad och bränd på bål flyr hon.

Jag gillar att det är ett lite annorlunda grepp i Odinsbarn, att det är människor som är otäcka och förekommer i onda sagor. Boken får mig att fundera mycket på främlingsfientlighet och hur viktigt det är med trygghet i vardagen även om det man tror på visar sig vara en lögn. Jag väntar med spänning på del två i serien Korpringar.

/Monica

Titta i bibliotekskatalogen om boken finns inne.

Inga kommentarer: