torsdag 16 april 2015

Livet enligt Fikry

Livet enligt Fikry

Gabrielle Zevin har skrivit boken om A.J. Fikry. A.J. är strax över 40, änkling och bokhandlare på Alice Island, en bra bit från New York. Hans liv känns ganska hopplöst sedan hans fru Nic gått bort. Det var hon som var den trevliga kontakten inne på bokhandeln och den som kunde prata för varan så att säga. A.J. verkar inte ha några planer på att bygga upp några nya relationer utan verkar mest gå in för att vara otrevlig mot de kunder han har kvar och minst en kväll i veckan supa sig rejält berusad.
Runt Fikry finns ändå flera goda vänner som han bryr sig om och som bryr sig om honom. Han är ingen enstöring på det viset. Det är polismannen Lambiase, Fikrys svägerska Isamy och hennes slarver till man, författaren Daniel. Det dyker också upp en ny agent från förlaget med det omöjliga namnet Pterodactyl Press - Amelia Loman. Hon hinner sälja in fler böcker än någon annan tidigare till Island Books innan hon förstår att bokhandlaren har fattat tycke för henne. Något som han mycket tålmodigt låter bli att berätta så länge hon har sin fästman.
Den allra viktigaste personen i Fikrys liv blir dock den 2-åriga flickan som en dag plötsligt lämnats inne i hans bokhandel. Mayas mamma har skrivit en lapp där hon förklarar att hon inte har möjlighet att ta hand om Maya och att hon vill att hon ska få växa upp i ett litterärt hem. Fikry kontaktar naturligtvis de sociala myndigheterna men efter att fått ta hand om Maya några dagar innan det kan komma någon från socialkontoret så har de två hunnit bli fästa vid varandra och Fikry tänker att flickan ändå skulle kunna få det bra hos honom. Man vet ju aldrig var hon hamnar annars? Och man kan ju googla på det mesta så varför inte hur man tar hand om ett barn? Ett av de första orden Maya säger hos Fikry är "adoption" och hon kommer att stanna hos bokhandlaren.
Det är mycket trevligt att göra bokhandlare Fikrys bekantskap, liksom de övriga karaktärerna i boken. Att det här och där finns litterära tips gör inte läsningen sämre! Läs den gärna så får du en trevlig stund!

Se här om boken finns inne!Inga kommentarer: