torsdag 19 februari 2015

Sofia Nordin på Säters bibliotek 6-7 mars


Den 6 mars träffar alla elever i Åk 8 Sofia Nordin på biblioteket i Säter och dagen efter, lördagen den 7 mars, kommer Sofia att ha skrivarverkstad på biblioteket för ungdomar i åldern 10-15 år.

Sofia Nordins senaste bok, ”Som om jag vore fantastisk”, är tredje delen i en undergångsskildring som handlar om när en dödlig feber kommer till Sverige.  Nästan alla människor dör som flugor men kvar är Hedvig, Ella och Ante.  De bor på en bondgård, där de försöker överleva på självhushållning genom att odla grönsaker, mjölka kor och äta ägg från hönsen. I slutet av del två, ”Spring så fort du kan” upptäcker de tre ungdomarna två barn som gömt sig i ett varuhus. Det är Nora, 13 år, och hennes lillebror, den 7-årige Malte som båda följer med till bondgården. Ella och Nora blir fort vänner - och lite mer än så - och efter ett tag bestämmer de sig för att ge sig av till Umeå. Röster har hörts på radion från en sändare i umetrakten, vilket tyder på att fler än ungdomarna på gården har överlevt febern.

I ”Som om jag vore fantastisk” får man läsa om hur flickorna kämpar för att komma längre norrut i landet. De stjäl en bil och slangar bensin, något som gör att Nora blir allvarligt sjuk i sina lungor. Till slut får tjejerna kontakt med ungdomar i ett kollektivboende, där de båda flyttar in tillfälligt. Sofia Nordin skildrar också hur svårt det kan vara att ha en nära relation till en annan människa – det poppar upp känslor av svartsjuka, rädslor och tvivel. Den stora frågan är: Hur mycket kan man lita på varandra – och hur mycket kan man innerst inne lita på sina egna känslor?

De tre delarna i Sofia Nordins ungdomsdystopi heter:
”En sekund i taget” (2013)
”Spring så fort du kan” (2014)
”Som om jag vore fantastisk” (2015)
 Inga kommentarer: