fredag 28 november 2014

Ungdomar på flykt

Den senaste tiden har det kommit ut flera ungdomsböcker som handlar om tonåringar som är på flykt, ofta med skyddad identitet, ibland tillsammans med en mamma eller pappa. Något som tyvärr händer alltför ofta i dagens samhälle. 
 
I ”Täcknamn Mattias”, första delen i serien ”Spårlöst borta” av Jörn Jensen, väcks Rasmus mitt i natten av sin pappa. De ska flytta från Stockholm till en stad i Skåne och leva där under skyddad identitet. Pappan har tidigare varit medlem av en MC-liga, han har uppträtt som tjallare för polisen och nu hämnas gängmedlemmarna på honom. Rasmus mamma har just dött i en bilexplosion, där bomben egentligen var avsedd för pappan. Rasmus, som kommer att heta ”Mattias”, måste lämna sin dator i lägenheten i Stockholm – ja, allting där han skulle kunna ha kontakt med sina gamla kompisar. Enda trösten är att han får med sig sin mobil, där han kan lyssna av mammans sista meddelande innan hon dör. Rasmus och hans pappa hamnar i Åhus i Skåne. När pappan åker till Tyskland för att göra om sitt ansikte, lämnas Rasmus ensam i det nya huset. En kväll märker han att motorcykelmännen letat upp den nya bostaden och han gömmer sig i källaren……
 
En mycket lättläst liten bok med ett väldigt spännande innehåll.
 
Del två heter ”Nätet dras åt”.
 
11 år och uppåt.


”Svensk synd” av Martin Jern.
Otto och hans mamma flyr från plats till plats undan Ottos galna pappa som misshandlat mamman och som ständigt jagar dem. De hamnar på ett motell i en liten håla i skogen i södra Sverige. Det visar sig att en religiös sekt har byn i sitt grepp och är man inte medlem i sekten är man illa ute. Otto och mamman har precis landat på motellet när det börjar hända mystiska saker: Flera ungdomar försvinner på ett konstigt sätt, en klasskamrat hittas död på tågrälsen – det ryktas om självmord. Otto blir mobbad i skolan men tillsammans med Sara, en av klasskompisarna, börjar Otto rota i konstigheterna och de upptäcker de mest skrämmande saker…..

Boken, som är skriven på ungdomars språk, är lätt att läsa, och otroligt spännande. Jag lade den inte ifrån mig förrän jag kommit till sista sidan.

14 år och uppåt.I ”En vampyr föds” av Darren Shan är handlingen förlagd till 1800-talet. Larten Crepsley lever med sin familj under mycket fattiga förhållanden. Tillsammans med sin kusin får han jobba i en textilfabrik. När en av cheferna misshandlar kusinen till döds, slår Larten ihjäl chefen och måste fly därifrån. Under flykten hamnar pojken i en krypta under en kyrka, där han träffar den mystiske Seba Nile, som visar sig leva på blod från andra människor. Larten har att välja mellan att återgå till det vanliga samhället och bli dömd för sitt brott eller att bli upptagen i vampyrernas krets. Ett inte helt enkelt val men så småningom finns det ingen återvändo……..

Det här är första delen i en serie om fyra böcker. Övriga delar heter: ”Ett hav av blod”, ”De fördömdas palats” och ”Bröder intill döden”.

11 år och uppåt.

 

Inga kommentarer: