torsdag 13 november 2014

Gården av Tom Rob Smith


Tom Rob Smith bor i London där han är uppvuxen. Hans pappa är engelsman och hans mamma är svenska.

Gården är en bok utan startsträcka, man kommer direkt in i handlingen. Daniel får ett telefonsamtal från sin pappa som befinner sig i Sverige där föräldrarna köpt en ensligt belägen gård efter att de pensionerat sig.  Gården ligger utanför Falkenberg och Daniel har ännu inte hälsat på dem fast de redan bott där ett halvår. Han bor tillsammans med en man och har bestämt sig för att komma ut och berätta det för föräldrarana nästa gång han träffar dem. Eftersom han gruvat sig för det samtalet så har besöket dröjt.

Nu säger pappan att Daniels mamma är sjuk, att hon inbillar sig olika hemska saker och att en läkare sagt att hon är psykotisk. I hennes sista mail till honom stod det bara Daniel! och nu tycker han att det låter lite som ett rop på hjälp. Daniel vet inte riktigt hur han ska reagera, men han bokar genast flygbiljetter för att åka till Sverige. Innan han hinner gå på flygplanet ringer dock hans mamma och säger att hon är på väg till London. Hon säger att allt som pappan säger är lögn och att det är polis hon behöver och inte någon läkare. Daniel är den ende hon litar på och nu vill hon berätta alltihop för honom. Med sig har hon en portfölj där det finns bevis.

Daniel möter henne och tar med henne till lägenheten där han får lyssna på en historia fylld av hemska brottsanklagelser mot flera olika personer och Daniels pappa är en av dem. Hela tiden är hon rädd för att han ska dyka upp innan hon berättat klart.

Som läsare vet man inte vad man ska tro om alltihop och slutet var ett helt annat än vad jag hade trott. Det gillar jag!

Titta i katalogen och se om Gården finns inne!

Inga kommentarer: