torsdag 6 november 2014

9,3 på Richterskalan

En stor olycka, tusentals döda kroppar, likmaskar under fötterna och byråkrati! Vad är det här?

Det här är det som händer dagar och veckor efter tsunamin i Thailand. 10 år senare bestämmer sig Andreas Norman att beskriva sitt arbete under dessa traumatiska dagar i december och januari. Året 2004 går Andreas Diplomatprogrammet och några dagar efter katastrofen i Asien blir han inringd och snabbt nersänd till Krabi. Utan utbildning i katastrof- & krishantering får han lista ut hur han gör mest nytta på plats bland hundratals kroppar, oroliga och hysteriska anhöriga, bland djur som letar mat och stanken av lik. Saknas gör kommunikation och information från UD...


Det här är en mycket stark skildring av ett omänskligt svårt jobb. Ett arbete där möten med anhöriga, hanteringen av diverse blanketter och andra adminstrativa uppdrag hanteras bland uppsvällda och deformerade kroppar som ligger i värmen. Det är också en kritik till överordnade som ser arbetet i Thailand som ett led i sin karriärutveckling.


 Saknaden av ledning från Sverige är uppenbar redan i inledningen av boken och beskrivningen av arbetet i Thailand gör mig ledsen och förbannad där vårt lands byråkrati sätter hinder för att snabbt möta kriser. Bristen i svensk statsförvaltning kommer i synnerhet från högsta ort, där utrikesministern Laila Freivalds skyller ifrån sig och där cheferna under henne verkar ha glömt bort att lyssna på tjänstemännen. Det här är en beskrivning av en statsförvalning där hierarki verkar vara det viktigaste att upprätthålla, viktigare än att lösa den fasansfulla situation som tusentals svenska turister befinner sig i.

Titta i katalogen om boken finns inne!

Inga kommentarer: