måndag 27 oktober 2014

Människor som du och jag på flykt

Jag har nyss läst två böcker som ger en kort glimt av hur livet på flykt kan se ut.

I serieboken Felicia av Sara Olausson och Felicia Iosif berättar Felicia hur det är att sitta och frysa på en gata i Sverige och hur hennes liv såg ut innan hon kom hit. Hon föddes 17 december 1984 i Malu-Vanat i Rumänien och hade en bra barndom fram tills hon var tolv år då hennes pappa dog. Slutligen tog hon sig till Sverige i tron att hon skulle kunna hitta ett arbete, men det finns inget och hon får sitta på gatan där vi bara skyndar förbi.
En dag är det någon som stannar och pratar med Felicia och lyssnar på hennes livsberättelse. Det är Sara Olausson som tecknar ner hennes berättelse så vi kan få ta del av den också.


I boken Flykt av Anders Hansson slängs jag mellan olika flyktingkatastrofer och får genom hans svartvita fotografier se en verklighet som är så långt ifrån livet här, men ändå så nära. Jag får se hur barn har det i Libyen, Kongo, Serbien, Syrien och på många andra platser där de är på flykt.

Idag beräknas ca 50 miljoner människor vara på flykt från sina hem. 50 miljoner! Det går inte riktigt att förstå hur många människor det är, men den här boken ger mig i alla fall ögonblicksbilder från några personers vardag här i världen.


Läs boken, se några av barnen i ögonen även om det är svårt. Som Felicia säger, det är nästan outhärdligt att tänka på. Att tänka på alla personer som du och jag som är på flykt.


Titta i bibliotekskatalogen om böckerna finns inne.

Inga kommentarer: