måndag 8 september 2014

Skuggorna av Wennstam

Öga för öga. Tand för tand.

För en sann feminist är det kul att hitta en helt vanlig spänningsroman som har en djupare diskussion. För vad händer i ett samhälle när kvinnorna börjar slå tillbaka, när de slår tillbaka på exakt samma sätt som männen slagit. Det här händer under en sommar i Sverige, där fyra gärningsmän blir synliga i flera misshandelssammanhang. Under utredningens gång kommer det fram att de fyra gärningsmännen uppenbart är av kvinnligt kön.
Dessa kvinnors mission är att hämnas på de redan dömda kvinnomisshandlarna. Till hjälp har de domslutet i målet, vilket innebär att de delar ut exakt 12 sparkar i magen om det är vad som hänt kvinnan som han tidigare misshandlat.

När jag nu i efterhand lyssnar på Kakan Hermanssons sommarprat slår det mig att den här diskussionen slagit rot på många olika sätt i vårt samhälle. Diskussionen där vi inte kan ta mer skit nu, att kvinnomisshandel inte är någon familjeangelägenhet utan tvärtom en angelägenhet lika viktig som att hitta cancermedicin och bekämpa knarkets framfart. Det räcker nu!

Och den här spännande deckaren vänder på steken i sitt resonemang om vem som nu är rädd på stadens gator. Vad händer när männen plötsligt känner sig ofria? Vad är det som sker när rollerna är ombytta. En tänkvärd deckare som jag hoppas går rakt in i huvudet på alla män som inte behöver oroa sig för vem de blir tillsammans med, och som aldrig slagits av tanken att vara rädd för ett gäng unga tjejer på stadens gator.

Ja för vad händer då, när kvinnorna slår tillbaka? När tryggheten på riktigt förändras för männen i samhället. Läs Skuggorna och förundras över Katarina Wennstams idé på något som faktiskt skulle kunna hända på riktigt!

Vi har boken i flera format, så kolla i katalogen om den finns inne!

Inga kommentarer: