torsdag 25 september 2014

Huset Longbourn av Jo Baker är Jane Austens Stolthet och fördom ur tjänstefolkets perspektiv


Stolthet och fördom av Jane Austen skildrar överklassens liv men deras hem skulle inte fungera utan en stab av tjänstefolk. Det var roligt och väldigt intressant att läsa den nyligen utkomna Huset Longbourn av Jo Baker för då blev tjänstefolket och deras oerhörda arbete synligt. Huset Longbourn är det hem där familjen Bennet med sina fem döttrar bor och där arbetar Sarah som är huvudperson. Händelserna i Stolthet och fördom skymtar i bakgrunden, de påverkar ju också tjänstefolket som måste anpassa sig till flickornas behov och nycker och alltid vara till hands. Det är mycket som ska skötas för att familjens liv ska fungera och tjänstefolket får slita. 

Boken börjar direkt med att skildra veckans bykdag. Klockan är halvfem på morgononen när Sarah pumpar upp vatten för att kunna tvätta familjens underkläder, flickornas underkjolar och menstrasor.  Hennes händer värker och hon tänker att om Elizabeth själv fick tvätta sina leriga underkjolar så skulle hon nog vara mer rädd om dem.

Du behöver inte ha läst Stolthet och fördom, eller sett filmen, för att läsa den här boken, den är en berättelse som bär sig själv, men du kanske blir sugen på att göra det efteråt. Jag blev sugen på att se filmen igen med nya ögon. Finns tjänstefolket med i den?

Vill du läsa ännu mer med anknytning till Stolthet och fördom så prova Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough. Den skildrar Marys liv tjugo år efter Stolthet och fördom. 
Och P. D. James har skrivit När döden kom till Pemberley som utspelar sig när Elizabeth och Mr Darcy varit gifta i sex år och Lydia Wickhams man blir mördad. Eller kanske Pemberley av Emma Tennant som kom 1996.

Inga kommentarer: