fredag 11 juli 2014

Pojke eller flicka?

Har en någonsin hört talas om genuspedagogik eller genusmedvetenhet och undrat vad det är och vad det ska vara bra för – då är detta verkligen boken att läsa!
 
Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för två! : om genusfällor och genuskrux i vardagenDet finns många föreställningar kring genuspedagogik: t.ex. att det skulle handla om att förbjuda flickor att ha rosa, pojkar får inte busa eller kanske att alla barnen ska benämnas med ”hen”. I boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 av Kristina Henkel och Marie Tomiĉic visar författarna på ett lättillgängligt sätt och med vardagsnära exempel hur snävt vi ofta och omedvetet kan bemöta, uppmärksamma och prata med barn, samt hur vi tillåter olika beteenden – något som gör att barnen får vissa egenskaper förstärkta (eller outvecklade) beroende på om de är flicka eller pojke. Författarna menar att det kan skapa problem då vi som vuxna behöver ha tillgång till en mängd förmågor – vi behöver t.ex. ibland kunna vara empatiska och omvårdande och ibland självständiga och självsäkra – förmågor vi måste få träna på som barn.

Det är väldigt rolig läsning eftersom det är många omedvetna beteenden som kommer fram till ytan, och leendet är inte långt borta när en inser hur lustigt ens tankegångar ibland kan vara. En perfekt bok för den som vill ha en introduktion till genuspedagogik och hur en kan göra för att underlätta sitt barns individuella utveckling, och för mig som inte har egna barn skulle det vara väldigt kul att höra vad ni föräldrar tänker om denna bok!

Inga kommentarer: