tisdag 22 juli 2014

Konsten att höra hjärtslag

Konsten att höra hjärtslag


Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker kan vara sommarens bästa läsning för mig. Nu kan det ju lika gärna inte vara så eftersom sommaren inte är över ännu och bokhögen långt ifrån slut. Men skulle det nu vara så att jag läst sommarens bästa bok så vill jag gärna dela med mig. Man springer inte på dem så ofta. De där böckerna som man inte vill ska ta slut. Detta är en sådan bok. Den hade gärna fått vara dubbelt så tjock. Det fanns också historier i den som jag gärna läst mer om.
När boken börjar får vi veta att huvudpersonen Tin Win, en framgångsrik advokat i New York, försvann från sin familj för fyra år sedan. Det sista spåret av honom hittades i Bangkok och nu vet ingen var han är eller varför han åkte till Bangkok.
Tin var ursprungligen från Burma men inte ens hans familj vet särskilt mycket om hans bakgrund.
Ett fyrtio år gammalt kärleksbrev till en kvinna i Burma ger Tins dotter Julia en anledning att söka efter sin far. Framme i byn där kvinnans adress ska finnas verkar flera redan veta vem Julia är. Har de väntat på henne? Finns hennes far där? Hon lär känna en man på byns tehus som börjar berätta om hennes far. Genom dessa berättelser lär hon känna sin far och hans historia. Det känns nästan som om man sitter där med Julia i det burmesiska tehuset. Bokens många historier om olika människor och deras öden stannar kvar hos en och jag hade gärna läst mer om människorna från Tins förflutna.


Titta här om boken finns på ditt bibliotek

Inga kommentarer: