tisdag 1 juli 2014

Erik Axel Karlfeldt 150 år

I min hand håller jag en liten skrift: ”I Dalarne, Lukt och doft” av Erik Axel Karlfeldt utgiven av Karlfeldtsamfundet till hundraårsfirandet av utgivningen av Vildmarks- och Kärleksvisor 1995. Jag blir påmind om att den 20 juli är det 150 år sedan skalden föddes på Tolvmansgården i Karlbo utanför Avesta.

Det 45-sidiga häftet är ett fint komplement till läsningen av Karlfeldts dikter. 

Essän ”I Dalarne” publicerades första gången i Svenska Turistföreningens Årsskrift 1926 och är en exposé över det älskade landskapet från söder till norr, så som skalden såg det. Karlfeldt menade att Dalarnas natur innehåller det mesta från Sveriges övriga landskap. Historiskt och kulturellt skiljer sig däremot vårt landskap väsentligt från det övriga Sverige. En episod: Vid ett tillfälle fick pojken Erik Axel förtroendet att ro Artur Hazelius över Dalälven för att denne, som var ute på ett av sina ”härjningståg”, skulle plocka med sig brokiga mössor, dukar och kläden från den gamla Tolvmansgården. Meningen var att dessa saker skulle katalogiseras och ställas ut på Skansen och senare Nordiska museet i Stockholm. Karlfeldt skriver: ”Det mesta blev väl av utrymmesskäl liggande i lårar. Det var ett räddningsarbete i mycken kärlek, men även i ovist nit.”
I den andra essän ”Lukt och doft” med underrubriken ”En sommarpredikan” inleder Karlfeldt: ”Människor med svagt eller intet luktsinne synes mig vanlottade…………
Men ett gott luktsinne får nog i allmänhet anses som en rikedom. Heder åt näsan! Hon är, om också inte själens säte, dock sätet för några av våra finaste förnimmelser.” 
Vi får följa med botanikern Karlfeldt på en vandring bland trädgårdens buskar och träd, blommor, läkeörter och kryddväxter, ja även köksträdgården gås igenom. Allt utifrån dofternas och färgernas aspekter - så målande beskrivet att man riktigt kan känna vällukterna från de blommande växterna och träden!

”Jag tycker synd om den, som inte tål jasmindoft. Han går miste om ett av vår sommars mest betagande doftrus, ty denna buskes blommor stå som flödande skålar med ungt, syrligt vin, tillsatt med okända, kostliga kryddor……..Trädgårdskaprifolen utgjuter sin rika, sammansatta doft i de ljusa kvällarna och skogskaprifolen mättar ännu september-kvällens tunga, fuktiga skymning med liknande ångor. Här klättra luktärterna i enriset, lika delikata till sin lukt som till form och färger.”

Läsaren får njuta av färgfoton över liljor, rosor och vallmo i rabatterna i Sångs. 
Häftet innehåller även en teckning av Jerk Werkmäster till STF:s årsskrift 1926 och foton av de tre gårdarna Tolvmans i Karlbo, Hyttbäcken i Folkärna (där Karlfeldts mor växte upp) och Sångs i Sjugare utanför Leksand.  


Inga kommentarer: