måndag 9 juni 2014

Du och jag och vi av Pia Hagmar - en hästbok för vuxna

När jag var i bokslukaråldern läste jag med nöje många hästböcker fast jag inte red själv.
På köpet lärde jag mig en hel del om hästar.
Du och jag och vi av Pia Hagmar går också utmärkt att läsa även om man inte är så intresserad av hästar. Hon har skrivit många hästböcker för barn och ungdomar men det här är hennes första roman för vuxna. Boken handlar om fyra sinsemellan väldigt olika kvinnor som egentligen bara har en enda sak gemensamt - de har sina hästar i samma stall. De har sina uppfattningar klara om varandra utan att veta så mycket om vad som ligger under ytan. Det är
lätt att fördöma andra utan att veta så mycket om omständigheterna och bakgrunden till att de handlar som de gör.  Men jag tänker att det också är en fråga om att kunna vara öppen mot andra människor. Det är ingen som kan läsa tankar.

Under ett år får man följa dem och ta del av deras vardagsliv med glädjeämnen och både små och stora bekymmer. De är ganska förtegna inför varandra men insprängt i texten finns kursiva avsnitt där var och ens innersta blottas utan att man vet vem av dem det är. För mig dröjde det till ungefär halva boken innan jag kunde lista ut det.

När det till slut krisar sig för en av de fyra ställer de andra solidariskt upp vilket är början på en djupare och äkta vänskap.


Inga kommentarer: