onsdag 4 juni 2014

Den franske bagaren av Sébastien Boudet


Kommer ni ihåg den franske surdegsbagaren Sébastien Boudets sommarprogram i P1 för ett par år sedan, där han berättade om sin kamp för att få köpa stenmalet mjöl från en 150 år gammal kvarn på landet utanför Norrköping?

Sébastien har nu bott i Sverige i 10 år och hunnit med att grunda den populära restaurangen ”Petite France” på Kungsholmen i Stockholm. Nuförtiden ägnar han sig mycket åt bloggande och kursverksamhet.

Boudets första bok på svenska ”Den franske bagaren” kom ut våren 2012 ; underrubriken är ”Surdeg, mat, kärlek” och det handlar inte bara om att baka bröd, utan läsaren bjuds på en kulinarisk resa genom Frankrike. Det franska förhållningssättet till mat och matkultur lyser starkt igenom de kärleksfullt beskrivna matepisoderna.

I sitt förord säger Sébastien att han egentligen aldrig ville skriva en bok med recept, eftersom han vill att recepten ska förbli levande och ständigt göras om. Men boken blev skriven och samtidigt kan Sébastien påverka innehållet genom sin blogg: www.brodpassion.se.

De här recepten är inget för ”snabbfixare” men desto mer för finsmakaren som tycker om att baka och laga mat med hög kvalité. Att baka ett surdegsbröd är en hel vetenskap och tar minst 3 dygn, men så blir det också fantastiskt gott och nyttigt! 50 av bokens 237 sidor ägnas den konsten.

På en sida kan du läsa om att äta råvaror efter säsongen, ett klimartsmart alternativ som bidrar till kortare transporter och mindre växthusodlat konsumerande. I ett annat kapitel beskriver Sébastien oljor och röror, såsom Rouille och inlagd saffran – mums!
Du kan också gotta dig i recept på traditionella franska maträtter som Bouillabaisse, Croque Monsieur, Confit de Canard, lammstek, Cassoulet, Quiche Lorraine och sist, men inte minst, Franska pannkakor, ”Crêpes”.
Liksom många andra franska kockar, är Boudet från början utbildad konditor. Naturligtvis innehåller hans bok många recept på söta bakverk och desserter som får det att vattnas i munnen, t.ex. briocher, croissants, Pain au Chocolat, madeleinekakor, Le Cannelé, savarin och brulékräm.
Boken innehåller trevliga teckningar och vackra fotografier, bl.a. från en osttillverkare i en liten by och från grönsaksmarknaden i Pau i södra Frankrike.
Sébastien Boudet har i dagarna givit ut sin andra bok på svenska: ”Le Bakbok”.  

Inga kommentarer: