torsdag 8 maj 2014

Ull av Hugh Howey


En dystopi, en dystopi, äntligen en ny efterlängtad dystopi! Ja, ni märker min glädje när det kommer en ny bok som drar i mig. Ull av Hugh Howey är en snackis som nu kommit på svenska. Efterlängtad av mig (och förmodligen många fler).

Följ med på 570 nervkittlande sidor, långt nere i en underjordisk silo. Mänskligheten lever på 140 våningsplan i en nedsänkt silo där allt man behöver för att överleva finns. Maskineriet längst ner, sjukhus, odlingar, bostäder och IT-avdelningen. Bildskärmar som visar utsidan finns högst upp i silon, en öde, livlös och vindpinad värld. Silon styrs av en Borgmästare och Sheriffer finns för att upprätthålla lag och ordning. Det finns en mängd regler att leva efter, viktigast är att inte tala om utsidan. Den som vill ut, får också gå ut…

Juliette som arbetar längst ner i Maskineriet blir intressant för posten som sheriff, men lär sig snart att livet i silon är än mer komplicerat än hon trodde. Vi får följa Juliette under ett par veckor i silon, under vägen upp till toppen, ner till botten och vidare… Jag blir alldeles slut i benen av att bara läsa om alla trappor hon avverkar mellan silons 140 våningar.

Hur överlever man i en så begränsad värld? Hur har de hamnat där och varför? Vad finns utanför? Frågorna dyker snabbt upp när jag läser boken, samtidigt som jag bara vill läsa ett par sidor till hela tiden för att få veta vad som händer. Jag ser verkligen de mörka trapphusen, de myllrande våningarna och den mystiska utsidan framför mig när jag läser. Ett gott betyg till en bok jag varmt rekommenderar till dig som vill fundera en stund på vår värld samtidigt som du får ett vindlande äventyr!

Titta i Bibliotekskatalogen om Ull finns inne!

Inga kommentarer: