torsdag 1 maj 2014

Marcoeffekten av Jussi Adler-Olsen

Marcoeffekten är Jussi Adler-Olsens femte bok om Carl Mørck och hans kollegor på avdelning Q.
 
Marco är en ung pojke som följt med klanen genom Europa. Klanen har de sista åren hållit till i Köpenhamn. De drivs med järnhand av Marcos farbror, Zola. Han tvingar barnen till att bli tiggare, ficktjuvar och inbrottstjuvar. Kommer ett barn hem med ett litet eller inget byte blir straffen hårda. Marco har "fördelen" att han är riktigt duktig på det han gör,  men alla har inte samma tur.
När han en dag delar med sig av sitt byte till en av sina kamrater och detta kommer till Zolas kännedom straffas de båda hårt. Marco hatar sin far som tyst tittar på när hans bror misshandlar Marco.
 
Senare samma natt smyger sig Marco upp och lyssnar på ett samtal mellan Zola och hans far. Zola tänker göra Marco till en krympling för att han ska bli en god tiggare, men också för att hålla honom i styr. Marco bestämmer sig för att fly från klanen och det genast.
 
Marco ordnar ett relativt bra liv för sig i en annan del av Köpenhamn. En dag ser han en affisch med ett foto på en försvunnen man, en man som Marco vet ligger begravd på klanens marker. Marco bestämmer sig för att informera de som söker mannen om vad som har hänt. Detta ger också Marco en chans att en gång för alla göra upp med klanen, Zola och sin far.
Carl, Rose och Assad på avdelning Q får till uppgift att utreda den saknade mannens försvinnande och så småningom korsas deras och Marcos vägar.
 
Jag har verkligen gillat de föregående böckerna och jag kan tänka mig att läsa många fler böcker om avdelning Q. De är spännande, har intressanta karaktärer, är underhållande och välskrivna.
Så är också Marcoeffekten.
 

Inga kommentarer: