torsdag 22 maj 2014

Jakarandaträdets barn av Sahar Delijani


I Evinfängelset Teheran, Iran föds flickan Neda under hemska förhållanden. Modern Azar blir under förlossningen skrämd av "systrar" och "bröder" för att få henne att ange sina vänner. Det brott hon begått är politisk aktivism...!
Nedas ankomst till livet hyllas av de övriga kvinnorna i Evinfängelset och skapar en sammanhållen kvinnogrupp. Livet får en mening och det mesta kretsar kring Neda och hennes behov. Men efter en kort tid skiljs Neda ifrån sin moder och lämnas hos släkten.
På samma sätt växer ett stort antal barn upp med sina anhöriga. Många barn återser aldrig sina föräldrar då föräldrarna blir avrättade i slutet av sin fängelsetid.

I den här välskrivna och vackra boken får vi träffa ett antal barn som fötts under 1980-talet och som i sin barndom växt upp med mostrar, fastrar och morföräldrar som närmaste anhöriga. På ett skickligt sätt vävs alla dessa barns historier ihop och bildar en helhet. Boken är trots tyrraneri och förtryck en hoppfull skildring som bevisar människors inneboende kraft att aldrig ge upp. Den hanterar sorgliga historier om barn som trots den stora saknaden av sina föräldrar får en fin uppväxt med sina släktingar.

Den här boken får dig att komma lite närmare verkligheten av vår otäcka värld, där somliga föds i ett land av våld, förtryck och tyrraneri, där revolutionärerna själva blir de nya makthavarna . Den beskriver hur barn från sitt första andetag får ett problematiskt förhållande till makten och dess självklara motstånd.Och om svårigheten i att växa upp hos föräldrar som gjort motstånd mot diktaturen, men också om skuldbördan hos de barn som föds i en familj som är anhängare av den politiska makten. Boken berättar om våld och förluster och allt beskrivs med en mycket vacker berättarteknik.

Jag är såld på det här sättet att berätta om en grym värld. Det är mycket smart att förpacka Irans nutidshistoria på det här sättet då det går rakt in i hjärtat på mig. Parallellerna är många till stora delar av vår värld idag, där hat, krig och förtryck är en del av vardagen för många människor.

Jag är så tacksam för att leva i ett land med demokrati och yttrandefrihet. Självklart kommer jag att  använda min rösträtt på söndag i EU-valet, det gör väl du också?


Titta i katalogen om boken finns inne!

Inga kommentarer: