måndag 28 april 2014

Hur man botar en feminist


Så nu sitter jag här med en seriebok i knät och undrar hur jag ska kunna förklara allt som den faktiskt innehåller. Jag skulle kunna börja med att säga att dessa små serierutor ger en rejäl pisksnärt i fejset! För hur förklarar man feminism och könsstereotyper egentligen, och hur gör man det på några få sidor, ja kanske på bara några enstaka rutor?

Vi får kanske fråga Nanna Johansson som klarat just det här och som visar vårt samhälle ur flera perspektiv. Hon varvar traditionella seriestrippar med olika skärmdumpar från Internet, där hon själv använt sig som försöksperson.

Den här läsupplevelsen har bestått av ett antal skrattattacker som plötsligt och utan förvarning ersatts av ilska mot den värld som jag och du en del av. Det spelar liksom ingen roll om du är en han eller en hon, om du är en typ som blir kär i tjejer eller killar för vi delar alla samma värld med de könsstrukturer som finns omkring oss. Är vi nöjda med dem?

 Jag har stundtals nickat igenkännande åt vissa sidor, för att i nästa ögonblick påträffa någon ny vinkel som varit gömd för mig. Det är just här jag tycker att Nanna är fantastiskt duktig som lyckats iaktta sin omvärld och sedan valt att belysa dessa delar på det här sättet som ju går rakt in i HJÄRTAT OCH HJÄRNAN på mig .Läs om du känner dig intresserad av könsstereotyper, gillar serier, eller om du helt enkelt bara vill varva skratt, gråt och ilska.

 Kul har jag hursomhelst haft under läsningen av detta seriealbum. Kolla i katalogen om den finns inne och läs den du med!

Inga kommentarer: