torsdag 20 mars 2014

Vad skulle du göra om....?

Tänk om du kunde göra precis vad du ville, vad skulle du göra då? I de här två böckerna som jag tipsar om händer just det, men på väldigt olika sätt.

Pappersstäder av John Green
En kväll förändras livet för Quentin Jacobsen, när Margo knackar på hans sovrumsfönster och tar med honom på en natt han aldrig kommer att glömma. Quentin har alltid älskat den fantastiska Margo som han lekte med som barn. Nu är hon en mystisk, äventyrslysten och alldeles sagolik ung kvinna som inte riktigt passar in i staden, skolan eller deras liv.
Om man inte har något att förlora, vad kan man då göra? Det får Quentin lära sig den här natten.
Dagen efter kommer inte Margo till skolan, vilket inte är ovanligt för henne, men när hon inte kommer tillbaka blir det ett mysterium var hon har tagit vägen. Är det frivilligt? Har hon tagit livet av sig? Vad har hänt? Quentin märker snart att hon lämnat ledtrådar efter sig, men var leder de, vill hon bli funnen?
En bok med en mängd frågetecken och en varm känsla för vad som är viktigt här livet.

Har du inte läst John Greens förra bok Förr eller senare exploderar jag, så rekommenderar jag den varmt, varmt!
 
Dagen när James McDougal försvann av Kalle Dixelius
Livet rullar på för James, han vill leva sitt liv ifred och inte bli störd av andra människor. Efter jobbet tittar han på tv i sin lägenhet, går ut och tar en öl ibland men vill inte prata med någon. Vill inte störa och vill inte bli störd. En dag när han sitter och tar en öl ser han Maria Nagy och en tältsemester 1986 kommer tillbaka till hans minne. Flickan han aldrig riktigt kunnat glömma. Men hon ser honom inte.

Svenska superhjältar är kanske inte så vanliga, men här händer det, tjejen från ica kan plötsligt flyga, tjejen på PR-byrån kan se in i framtiden och James kan göra sig osynlig. Kan det ha något med hans semester i Furuvik utanför Gävle sommaren 1986 att göra? Om alla de som nu får superkrafter var där samma dag, vad utsattes de för då? Kan det ha något med Tjernobyl 1986 att göra?

Man får nog ta berättelsen med en klackspark, men det är en spännande tanke att vanliga svenssons kan göra det otroliga när det verkligen krävs. Extra intressant är att det är personers svagheter som vänds till styrkor.

Här måste det här gänget lätt misslyckade personer, som nu fått superkrafter, rädda oss alla.


Titta i Bibliotekskatalogen om du vill låna böckerna och fundera vidare på frågan ”Vad skulle du göra om…”Inga kommentarer: