måndag 3 mars 2014

Mayas dagbok av Isabel Allende

Ibland kan det vara skönt att läsa något som är väldigt långt 
ifrån ens egen vardag. Mayas dagbok av Isabel Allende är 
en sådan bok.

Maya är 19 år när hon lämnar USA och kommer till ö-gruppen 
Chiloé i södra Chile för att bo hos Manuel, en gammal vän till 
hennes farmor. Det är första gången Maya besöker Chile som 
farmodern flydde ifrån med sin son i samband med militär-
kuppen 1973. Nu är Maya tvungen att gömma sig och får inte ha 
någon kontakt med omvärlden, för både maffian och polisen är 
på jakt efter henne. När saker och ting lugnat ner sig planerar 
hon att åka tillbaka till USA.

Det tar 45 minuter med båt till den lilla ö med bara 300 invånare där den lite kärve men godhjärtade Manuel bor. Livet på ön är primitivt och enkelt men på ön finns en varm gemenskap och man hjälps åt med det som behöver göras. Till sin förvåning trivs Maya riktigt bra med det stilla livet på ön. Hon hjälper till i skolan och startar fotbollslag eftersom hon själv spelade fotboll innan allt började gå snett.

Genom tillbakablickar får man så småningom reda på hur det kommer sig att hon hamnat i denna besvärliga situation. Som pilot var hennes pappa ständigt på resande fot och mamman flyttade tillbaka till Danmark när Maya var ett spädbarn så hon växte upp hos sin farmor. När Maya var 16 år dog hennes älskade styvfarfar och farmodern blev deprimerad. Maya kunde inte hantera sorgen och började leva ett mer destruktivt liv med kriminalitet och droger. Hon hamnar på ett behandlingshem, men rymmer därifrån och det går ännu mer utför.

Händelserna är många och kanske inte alltid så trovärdiga, men det får man bortse ifrån när man läser denna bok som är som ett äventyr. Bäst tycker jag om när Isabel Allende beskriver Chile och Mayas liv bland människorna på ön.Inga kommentarer: