måndag 10 mars 2014

Indien Indien Indien

Jag ÄLSKAR att läsa romaner från andra delar av världen. Särskilt gillar jag att läsa böcker som skildrar Indien! Nyligen läste jag Dimma över Darjeeling som är uppföljaren till Delhis vackraste händer. Böckerna är skrivna av Mikael Bergstrand och såklart kan jag verkligen rekommendera dig att läsa dem!

Kort om handlingen i Delhis vackraste händer:
Göran Borg är en ensam medelålders man som plötsligt blir uppsagd från sitt jobb. Genom sin vän Erik blir han iväglurad på en gruppresa till Indien. Väl där får Göran en rejäl magsjuka och blir liggande i ett hotellrum medan resgruppen fortsätter. Erik, gruppens reseledare skickar sin vän Yogi till Göran för att muntra upp honom. Detta blir starten på en fin vänskap och Göran flyttar in till sin nyvunne indiske vän. Tillsammans är de med om flera osannolika händelser, men tack vare Yogis tilltro till miljontals indiska gudar löser de det mesta. Göran blir förstås kär i en indisk kvinna och gör allt för att vinna hennes hjärta.

 
Dimma över Darjeeling fortsätter Yogis och Görans äventyr, denna gång i bergen vid gränsen till Nepal. Yogi blir lurad att göra en affär som visar sig få förödande konsekvenser.  På grund av det hamnar männen på en teplantage utanför Darjeeling. Göran blir den räddande ängeln och löser en del problem tillsammans med en mystisk chaufför som de lär känna.

Det här är spännande, charmiga och tankeväckande böcker. Jag gillar Mikael Bergstrands sätt att skriva på och han lyckas med uppgiften att skicka mig till en annan del av världen. I boken från Delhi skildras en överbefolkad storstad, där rika och fattiga lever sida vid sida. I boken Dimma över Darjeeling möts läsaren av ett annat Indien, där landsbygd och dess fattigdom hägrar genom alkoholmissbruk och rika snubbar som tagit makten. Böckerna är skickligt konstruerade där du får fundera kring tro och dess kraft att få människor att resa sig upp.

Tidigare har jag bloggat om boken Operation Sandalwood och jag kommer förmodligen skriva fler inlägg från Indien i framtiden. Hemma ligger boken Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Indien, kanske berättar jag om den inom en snar framtid :)

Inga kommentarer: