torsdag 27 februari 2014

Vindens skugga

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón är en sån där bok som jag har tänkt i evigheter att jag bara MÅSTE läsa. Innan jag var till Barcelona, när jag var i Barcelona, när jag kommit hem från Barcelona, andra gången jag åkte till Barcelona....boken har nog legat i resväskan nån vända och varit MED mig till Barcelona....men inte har den blivit läst.... Jag, bibliotekarien, har till och med köpt den i pocket och haft den liggande hemma i nån låda för att ha den nära till hands. Jag har också börjat läsa men så har någon annan bok kommit i vägen. Men nu har jag äntligen läst den! Och besviken blev jag inte!

Boken handlar om Daniel,som när han är tio år får följa med sin far till De bortglömda böckernas kammare. Där får han välja ut en bok som han ska se till att bevara och se till att den inte blir glömd. Men det verkar vara någon som vill ta boken ifrån honom. När Daniel växer upp kretsar mycket kring denna bok och ända in i hans vuxen liv påverkar boken hans liv. Daniel blir besatt av att få reda på vad som hänt författaren till boken, Julián Carax. Och vem är det som söker upp de få exemplar av Carax böcker för att förstöra dem?

Vindens skugga är både en deckare, en äventyrsroman och en kärleksroman. Den är en skröna med komplicerade personligheter, oväntade vändningar och förvecklingar, en storslagen roman om vänskap, passion och dödande besatthet. Och helt omöjlig att lägga ifrån sig.

Vindens skugga var Carlos Ruiz Cafóns debutroman och han har skrivit ytterligare tre som alla utspelar sig i Barcelona. Om Daniel och hans fortsatta liv kan man läsa i Himlens fånge. Det ska inte ta lika lång tid innan jag läser uppföljaren!

Inga kommentarer: