måndag 3 februari 2014

Ta hand om min mor

Författaren Kyung-Sook Shin kommer från en liten by i Sydkorea men bor sedan länge i Seoul. Hon debuterade som 22-åring och är idag en av Sydkoreas mest framgångsrika författare. Med denna bok fick hon sitt internationella genombrott och boken är utgiven i 23 länder.
Park So-nyo är 69 år gammal när hon kommer bort från sin man på Seouls centralstation just när de ska kliva på tunnelbanan för att åka och fira sin sons födelsedag. Annars brukar alltid någon av barnen hämta föräldrarna när de kommer till staden men inte denna dag. Maken märker inte att hans fru är borta förrän tåget redan börjat rulla och när han vänt tillbaka till stationen är hon försvunnen.
I de olika kapitlen i boken berättar i tur och ordning dottern, sonen och maken om det skräckslagna letandet efter Park So-nyo. Vad har hänt henne, har ingen sett henne och varför har hon inte frågat om hjälp?  De trycker upp blad med efterlysning och vandrar varje dag runt i staden för att försöka hitta henne. Flera säger sig ha sett någon som liknar henne men familjen tycker inte att beskrivningen av en förvirrad, sjuk kvinna stämmer med deras bild av modern.
I de olika kapitlen, genom familjens berättelser träder bilden fram av en kvinna som gett allt för sin familj, en mor som alltid funnits där, framför allt för sina barn. Som stått ut med sin mans tidvisa försvinnanden från sin familj, ibland till andra kvinnor. Som alltid jobbade med gård och djur för att sätta mat på bordet. De förstår att de har tagit henne för given, hon som alltid funnits där för dem. Men att de aldrig riktigt förstått vem hon var, vad hon önskade, vilka drömmar och besvikelser hon bar på.
Sista kapitlet är Park So-nyos. Där beskriver hon sitt liv och de hemligheter som familjen aldrig såg eller frågade om.
Boken är en kort roman men med ett stort innehåll. Jag älskade beskrivningarna av moderns arbete hemma med gården, hur hon i alla stunder såg till att familjen hade det de behövde. Vackert är det som familjen beskriver när de tänker tillbaka på allt som modern gjorde och när de förstår vad hon betytt för dem. Det är en mycket kärleksfull och eftertänksam bok. Boken är just nu tillfälligt slut men finns på biblioteket!Inga kommentarer: