torsdag 20 februari 2014

Glasbarnen av Kristina Ohlsson
Efter att Billies pappa gått bort, vill mamman börja ett nytt liv och flyttar mitt i sommaren med Billie till ett gammalt hus i Åhus, en liten stad vid havet i norra Skåne. Planen är att Billie ska pendla till sin skola i Kristianstad. Huset får de överta med en massa gamla möbler. Ganska snart märker de nya husägarna att deras hus bär på en mängd hemligheter - ja det verkar vara ett spökhus: Någon knackar på fönstren om nätterna, en taklampa svänger fram och tillbaka i vardagsrummet och en dag när Billie kommer hem från stranden, ligger en handskriven lapp med texten ”Försvinn!” på ett gammalt bord. Billie får veta av en granne att huset en gång varit barnhem för barn med benskörhet och tillsammans med ett par kompisar börjar hon forska i vad som verkligen hänt. De tre barnen går först till stadens bibliotek, där de tittar på mikrofilmer med gamla tidningsartiklar.

Sedan beger de sig till stadsmuseet som kan ge ytterligare information om vad som hänt i huset. Det visar sig att huset eldhärjats och en kvinna brunnit inne.
Så småningom får (nästan!) alla mystiska händelser sin naturliga förklaring och Billie och hennes mamma kan sova lugnt om nätterna.

En spännande bok som man helst inte ska läsa när man är ensam. Rekommenderas som högläsningsbok.

Inga kommentarer: