torsdag 13 februari 2014

En passande död

Hur ser den ut? Den frågan ställer sig Lina, en kvinna i medelåldern som märker att hon plötsligt har glömt hur man läser av klockan. Hon blir rädd förstås och går till en minnesmottagning för att ta reda på varför det har blivit så här. Svaret är skrämmande för Lina - hon har Alzheimers!

När jag tog hem boken trodde jag att det var en deckare. Jag kunde inte haft mer fel! Det här är en djup berättelse om en kvinna som under ett år utvecklas på många olika sätt. Hon är med om en hel del underliga kroppsliga förändringar. Både positiva och negativa!  Lina utvecklas också som hel människa och under det här året testar hon en hel del nya saker. Varför? Jo, för hon har beställt sig en passande död den 11 juli. Att ha en bestämd tid utmätt gör henne modig och fri i sinnet. Hon får under året dessutom veta att hon blivit Sveriges hemligaste person!

Läs den här ganska lågmälda men mycket tänkvärda och spännande boken! Den innehåller förstås många funderingar över människokroppens förfall och en hel del tankar om våra rättigheter, om orättvisor och om forskningens betydelse. Och om behovet av att få bestämma över sitt eget liv och den kommande DÖDEN!

Titta i bibliotekskatalogen om boken finns inne!

Inga kommentarer: