tisdag 28 januari 2014

Boktjuven av Markus Zusak

"Boktjuven"  utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och följer den unga tyska flickan Liesels liv under dessa år.
Berättaren är döden, som fascineras av flickans historia och hur deras vägar korsades.

Den nioåriga Liesel skickas tillsammans med sin bror till en fosterfamilj i Molching (nära München), då föräldrarna misstänks för att vara kommunister och fruktar för sina liv.
Brodern  dör på tåget, det är Liesels första möte med döden.
Under sin lillebrors begravning stjäl hon sin första bok, det är dödgrävarens handbok (!).
Med hjälp från sin fosterfar lär hon sig att läsa och snart upptäcker hon kärleken till ord och böcker. Och böcker är så klart den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler, bl a från Nazisternas bokbål.

Vi får även möta Liesels mycket barska fostermor och desto mildare fosterfar, bäste vännen Rudy (som beundrar Jesse Owens så mycket att han smörjer in sig med kol innan han ger sig ut på löparbanan!).
Liesel och Rudy upplever krigets vardag in på bara skinnet, från matbrist och nazism till bombningar och judeförföljelser.
De är inte själva judiska men Liesels fosterfamilj gömmer juden Max i sin källare, och titt som tätt tvingas judar att tåga genom staden på väg till Dachau.

Så småningom börjar Liesel skriva ner sin egen historia och detta räddar bokstavligen livet på henne..

Boken är skriven med ett flytande och vackert språk. I och med att döden berättar så blir vinkeln annorlunda, men inte alls konstig!
Och kom ihåg: när döden berättar en historia måste du lyssna!!
 
Boken är även filmatiserad och kommer snart på Bio här i Sverige.
 
 
 

Inga kommentarer: