måndag 2 december 2013

Tio saker jag lärt mig om kärlekJag såg ett inslag på Babel på SVT om den här författaren och boken som skulle vara skriven i ”listform”, dvs uppbyggd kring olika listor på tio saker kring olika ämnen. Ja, ni fattar?


Eftersom jag själv i olika perioder haft stor nytta av att skriva listor och tycker att det kan vara ett ganska bra sätt att hantera vardagen blev förstås genast intresserad av Tio saker jag lärt mig om kärlek. Ett nytt roligt grepp tänkte jag.

Detta är Sarah Butlers första roman och har redan givits ut på tretton språk runt om i världen.

En av huvudpersonerna, Alice, är i Mongoliet när hon får veta att hennes far ligger för döden. Hon hinner precis hem innan han går bort men de hinner inte riktigt säga det de vill säga till varandra. Fadern har ensam uppfostrat sina tre döttrar sedan modern gick bort i en bilolycka när Alice var i liten. Hennes två äldre systrar minns mer från tiden med modern än Alice men de har aldrig pratat så mycket om det som hände. Det känns som det finns mycket osagt i familjen.

Varje kapitel i boken börjar med en lista på tio punkter. Det kan vara ”Tio saker jag vet om mamma”, ”Tio olämpliga tankar på pappas begravning”. De blir som små sammanfattningar av kapitlen eller av personen som skrivit listan. Ledtrådar till hur personen ser på livet, som varit och det som kan bli.

Man förstår ganska snart att Daniel, den hemlöse man som skriver varannan lista är Alice riktige far. För varje kapitel kommer Alice och Daniel närmare varandra. Alice känsla av att inte höra till, av att vara rotlös i sin egen familj och viljan att resa runt till ständigt nya platser speglas mot Daniels ovilja att anpassa sig, hans vilja till frihet men också hans längtan efter den kärlek han förlorade.
Listorna har inte någon stor betydelse för förståelsen av handlingen utan jag ser dem mer som ett annorlunda sätt att börja varje kapitel. Men boken grep tag i mig på ett oväntat sätt. Boken som jag trodde skulle vara "en kul grej" hade något mer. Det är något med känslan av rotlöshet, att hitta sin plats, kärlek som klarar det mest som tilltalade mig. Är dessa ämnen intressanta för dig så kommer du att gilla denna bok. Läs!

Inga kommentarer: