måndag 30 december 2013

Drottning av Bredfjället


Jag sitter framför brasan och njuter av de varma lågorna samtidigt som jag läser Drottning av Bredfjället av Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson. Jag förundras av en kvinnas livskraft och styrka i en (kanske) svunnen tid i Sverige. Anna Jonsdotter föder 1817 en dotter utan att vara gift. Hon tvingas välja mellan att få bo kvar hos sin familj men då göra sig av med sin oäkta dotter eller klara sig själv. Anna väljer att ge sin dotter liv och flyr upp på Bredfjället och bygger sig en liten koja där hon och dottern överlever den första vintern.

Bredfjället ligger i Bohuslän och fattiga män, kvinnor och barn under 1800-talet flyttade dit för att hitta en plats att överleva på. Anna har funnits i verkligheten och var en ung flicka som 1817 gjorde ett avgörande val för sin och dotterns överlevnad. I slutet av boken finns ett brev som Anna skrev till Sveriges kung år 1845.

Boken består av nytagna bilder tillsammans med kortare textstycken som tar mig med till Bredfjället den där första vintern och känslan på våren när hon kan laga den första skålen gröt, med gryn från hennes egen åker.

Jag läser och förundras men glömmer inte att det finns många i världen som liksom Anna tvingas hitta en väg till överlevnad, och alla de som stupar under på vägen oavsett om det är i Sverige eller någon annanstans på vår jord.

Gott Nytt År till er alla från oss alla!
 
 
 
Titta i Bibliotekskatalogen om boken finns inne.

Inga kommentarer: