torsdag 14 november 2013

Vi måste sluta ses på det här sättet av Lisa Bjärbo och Johanna LIndbäck

Hanna, 18 och Jens, 24 träffas i baren på ett halvsunkigt uteställe i Stockholm.

De hamnar i Jens lägenhet på ”en kopp te” och därefter i säng med varandra.

Tidigt nästa morgon kommer telefonsamtal från Jens ex. som nyligen flyttat ut tillsammans med deras gemensamma lilla dotter. Jens måste med en gång komma med astmaspray till flickan som mår dåligt. Han väcker Hanna och meddelar vad som gäller och säger åt henne att bara smälla igen dörren när hon går.

Hanna gör som överenskommet men när hon just lämnat lägenheten, kommer hon på att de inte växlat telefonnummer – de känner inte ens till varandras efternamn.

 

En tid senare stöter de på varandra igen i ett mycket oväntat säammanhang: Jens har fått jobb som assistent åt en rullstolsbunden kille i Hannas klass. (De går sista klassen på gymnasiet). Nu träffas Hanna och Jens varje dag, först med ganska mycket distans, mer som klasskompisar eller lärare/elev. Efter en tid och mycket messande bestämmer de att de ska träffas på tu man hand igen. Det är bara det att Jens har ett barn som är 2½ år och Hanna planerar tillsammans med sin bästa tjejkompis att åka till Paris direkt efter studenten och bo där minst ett halvår……….

 

I den här boken händer inte så mycket på det yttre planet men desto mer på det inre, där många frågor väcks: ”Kan man vara pappa och samtidigt vara tillsammans med en tjej som bara är 18 år och ännu inte slutat skolan och vad ska barnets mamma säga?” ”Kan man vara med en kille som redan är pappa och vad ska tjejkompisarna tycka?”

 

Boken är skriven av två redan etablerade barn- och ungdomsboksförfattare: Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck. Den ena har skrivit vartannat kapitel om Hanna och den andra vartannat kapitel som utgår ifrån Jens. Jag tror jag vet vem av de två som ger röst åt Hanna och vem som är Jens men det ska jag inte avslöja här, utan det får läsaren räkna ut själv.     

Inga kommentarer: