torsdag 3 oktober 2013

Själakistan av Ann Rosman

En skolklass som är på utflykt till Carlstens fästning gör en makaber upptäckt: en kvinnokropp utan huvud, klädd i medeltida kläder ligger över den urgamla offerstenen. Ungefär samtidigt hittar fru Wilson ett kvinnohuvud uppstucket på en stör i sin trädgård.
Ganska snart visar det sig att kroppen och huvudet inte tillhör samma person, det finns alltså (minst) två mordoffer....

Båda händelserna äger rum på Marstrand utanför Göteborg. Praktiskt nog befinner sig polisen Karin Adler just där. Sedan hon för en tid sen separerade från sin sambo bor hon nu ombord på sin båt som hon kvällen innan anlade där.

Brottsutredningen tar oss ända tillbaka till 1600-talet och häxprocessen i Marstrand. I fru Wilsons hus bodde Malin i backen som blev bränd på bål - kan det ha något med dagens mord att göra?

Hopblandat med utredningen och Marstrands historia finns det också en parallell berättelse från
50-talet (vilket också visar sig spela en viktig roll för nutiden), om en pojke som låstes in i källaren av sin mamma. När han är 6 år lyckas han fly och placeras till slut i en fosterfamilj. Av dom får han ett namn - något han förvägrats av sin biologiska familj!

1600-tal, 1950-tal och nutid vävs samman i en mycket spännande mordgåta. Så om du gillar en väl underbyggd och spännande kriminalhistoria som blandar vardag och historia är detta en bok för dig!

Själakistan är andra boken om kriminalinspektör Karin Adler (den första heter Fyrmästarens dotter). Jag tycker att det går att läsa böckerna fristående men om man vill följa Karin och få ut det mesta av boken bör man så klart läsa dem i ordning!

Inga kommentarer: