torsdag 19 september 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt

Jag tror att Fredrik Backman har gjort det igen! Hans förra bok En man som heter Ove sitter fortfarande kvar i minnet som den härligaste bok jag läst på länge, för sin humor, sin värme och medmänslighet.
I sin nya bok Min mormor hälsar och säger förlåt hittar han återigen till de lite udda figurerna som man lär sig tycka om fast de är som de är. Eller kanske just för att de är som de är!
Elsa är sju år, snart åtta. Hon bor i ett hyreshus med sin mamma, sjukhuschefen och hennes nya man George och de ska snart få en ny familjemedlem, Halvan, som än så länge ligger i mammas mage. De skojar och säger att mamma nog kommer att föda på lunchrasten för att hon är så effektiv.
Till familjen hör också mormor som bor i lägenheten bredvid. Om mamma är ordningssam och effektiv är mormor raka motsatsen. Mamma och mormor tycker sällan lika om nåt alls. En del skulle nog rent av kalla henne tokig. Mormor är ändå Elsas bästa och enda vän.
Men nu är mormor sjuk och ligger på mammas sjukhus. Därifrån rymmer hon gärna och tar med sig Elsa, till exempel för att se om det på zoo finns apor som står när de sover. Den gången får mamma hämta sin mor och sin dotter på polisstationen eftersom man inte får bryta sig in på zoo på natten.
Vi förstår tidigt i boken att Elsa inte har det så lätt i skolan. Ofta flyr Elsa och mormor in i sin egen påhittade värld Landet-nästan-vaken och kungariket Miamas. Hoppas Fredrik Backman gör något mer av dessa berättelser, kanske en serie barnböcker.
Man förstår att Elsa genom en rad uppdrag från mormor kommer att möta fler udda personligheter och lära sig om livet längs vägen. Fredrik Backmans världar är sådana att man vill vistas i dem igen och igen. Jag har inte läst slutet ännu och är så glad att få vara där ännu några dagar. Kliv in i dem du också!


Inga kommentarer: