torsdag 22 augusti 2013

Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson

Boken handlar om författarinnan Stella Friberg som blivit framgångsrik med en serie böcker som handlar om Franciska Falke, en ung privatdetektiv i 1800-talets Stockholm.
Utåt sett verkar Stella ha allt. Framgång, pengar, lyxig takvåning, sportbil, häst och den perfekta pojkvännen. Hon har börjat skriva den tionde och sista boken om Franciska, men arbetet går trögt och Stella börjar bli frustrerad.
Dessutom får hon en vattenläcka i lägenheten som gör att hon måste ha hantverkare hos sig dagligen. Skrivron infinner sig inte riktigt bland maskiner och betongdamm.

Som om detta inte vore nog så inträffar en annan oväntad händelse som gör att Stella hamnar i medias blickfång. Hon drar sig undan mer och mer och börjar ifrågasätta det liv hon lever.

Parallellt i boken så får man även läsa delar ur boken om Franciska Falke vartefter Stella skriver den. Detta ger en extra dimension till boken (men hade lika gärna kunna utelämnats eftersom den egentligen inte driver handlingen framåt!).

Stundtals har jag svårt att sympatisera med Stella eftersom hon ibland är otroligt egofixerad, ytlig och med föga förståelse för andra människor. Men det som jag verkligen uppskattar med Bara vanligt vatten är att det faktiskt händer något med Stella under händelsernas gång. Hon växer, blir lite starkare, lite mer säker på vad hon egentligen tycker och tänker. Just den där utvecklingen hade gärna fått komma fram lite tydligare.

Hur som helst, Bara vanligt vatten är lagom läsning för den som vill läsa för avkopplings skull!
Inga kommentarer: