torsdag 18 juli 2013

Svenska ödehus

Det har blivit något av en folkrörelse, detta att ge sig ut i naturen och upptäcka platser där tiden verkar ha stannat. Äventyret i att hitta en plats där ingen varit på väldigt väldigt länge och få fantisera kring vad som hänt människorna som tidigare levt på denna plats har intresserat oss i alla tider. Många har idag detta som hobby, att finna dessa platser och att ta intressanta foton att dela med sig av, bland annat på facebookgruppen Övergivna platser.
Sven Olov Karlsson och Philip Pereira dos Reis har i Svenska ödehus besökt tio övergivna hus runtom i Sverige. De har också pratat med efterlevande och ögonvittnen för att bygga upp historien kring dessa hus. De skildrar ett Sverige som håller på att försvinna och ett land som många av oss inte visste fanns.
Rajtet som huset på bokens framsida kallades stod klart 1916 i Karbenning, Västmanland.
Den sista personen i familjen Larsson låste dörren och åkte därifrån 1961 och sedan dess har det stora omoderna huset stått öde. Många är de som besökt och beundrat huset. Det rivdes tidigare i år och många saknar den spännande byggnaden. Sven Olov Karlsson har pratat med kvarvarande släktingar som berättar om livet i huset.

I Svenska ödehus 2 har ytterligare tio olika platser besökts, bland annat Fasta paviljongen här i Säter. Platsen där man tidigare gjorde allt för att ta sig ut har idag förvandlats till en mytomspunnen plats där många gör allt för att ta sig in. Läns 32 A och 32 B öppnades 1912 och tog emot patienter från hela landet. I boken berättar Henry Wallin, Säter om hur det var att bo i närheten av fasta paviljongen och senare arbeta där, ända tills avdelningarna stängdes 1989. Ett spännade stycke lokalhistoria för oss som bor i Säter!

Se här om böckerna finns inne på ditt bibliotek

Inga kommentarer: