måndag 8 juli 2013

Filmtips på semestern!


Jag vet att vi till sommaren vill ha en massa bra böcker att läsa vid stranden, i hängmattan eller kanske på balkongen en kväll. Men jag vill ändå tipsa om några riktigt bra filmer som vi har här på biblioteket.

Kanske blir det ändå lite regn i sommar, och då kan du ta med ett gäng filmer hem från oss.

I följande blogginlägg finns trailers för filmerna så att ni förstår vad jag menar :) Klicka på länkarna om filmerna inte visas i inlägget.

En musikalisk saga från 1800-talets Frankrike är Les Misérables. Du har säkert hört talas om succémusikalen som blivit film.

Jean Valjean, en förrymd fånge får genom hjälp av en biskop en möjlighet att förändra sitt liv. Han blir borgmästare och välbeställd och får därför möjlighet att hjälpa den fattiga kvinnan Fantine och hennes dotter Cosette till ett bättre liv. Trots Valjeans försök att göra det rätta för andra så slutar aldrig fångvaktaren Javert att förfölja honom i ett ständigt försök att få honom bakom galler.

Det här är en riktig kärlekshistoria mellan den vuxna Cosette och hennes älskade Marius. Men det är också en historielektion om händelserna efter Franska revolutionen och kampen för frihet bland de fattiga. Jag såg den två gånger direkt efter varandra, och så här efteråt erkänner jag att jag lyssnar på musiken flera gånger om dagen...

Och ett plus för filmen är att få se flera stora skådespelares sångtalanger. Några av dessa är Anne Hathaway, Helena Bonham Carter och Russel Crowe. 
 
 
Jag är också lite svag för animerade filmer och en riktig höjdarfilm är Coraline. Filmen bygger på ungdomsboken skriven av Neil Gaiman. Coraline Jones är en flicka som upptäcker en dörr och genom att ta sig in där hittar hon en parallell värld där den andra mamman och pappan bor. Det verkar först bra men visar sig vara en läskig upptäckt. Den här filmen är faktiskt riktigt otäck och ska inte ses av små barn (man kan lätt tro det, eftersom den är animerad). Ett tips är att läsa boken om Coraline också, vilken finns som vanlig bok och tecknad som serie.
 


 
Även Röjar-Ralf är en ny film som passar för hela familjen. Ralf är skurken i ett datorspel, men vill inte längre vara den som aldrig får vara med de andra. Han sticker ifrån sitt spel och hamnar i Socker-Kicks spel. Där får Ralf sin första vän, och det som verkar vara fint och bra är egentligen en bugg. Vad betyder det? Låna den och se efter själv vad som händer i Röjar- Ralf!
http://www.youtube.com/watch?v=MWViWtQ1kDM


Titta i katalogen om filmerna finns inne!

Inga kommentarer: