måndag 6 maj 2013

Var blev du av Bernadette

av Maria Semple är fantastiskt uppbyggd roman. Dokumentation av alla de slag för romanen framåt, och jag måste erkänna att jag imponeras över vilken skickligt konstruerad historia det här är.

Huvudpersoner:
Bernadette Fox - bortglömd arkitekt med social fobi och en nedlåtande attityd mot alla infödda Seattlebor.
Elgie Branch - en riktig nörd, ett Microsoftgeni som arbetar med projektet Samantha 2 och har en stab av 250 personer under sig. Elgie går alltid utan skor och älskar att cykla. Gift med Bernadette Fox.
Bee Branch - Dottern till Bernadette och Elgie är en superintelligent 15 åring med högsta betyg i alla ämnen. Som belöning för sina fina betyg väljer hon en resa till Antarktis.

I boken finns också Audrey Griffin, Soo-Lin Lee-Segal, Manjula Kapoor och Paul Jellinek som är viktiga för att vi ska förstå Bernadettes försvinnande.

Handling:
Inledningsvis handlar boken om Bernadettes missnöjda attityd mot de vanliga och tråkiga Seattleföräldrarna, hennes problem med andra människor och hur hon ska klara av att åka till Antarktis med sin dotter och man. Under romanens gång får vi reda på en hel del om Bernadettes förflutna, vilka rädslor hon bär på och hur hon går tillväga för att försöka klara av den nära förestående resan.
Några dagar innan avfärd försvinner Bernadette under konstiga omständigheter från sitt hem, och går inte att hitta någonstans på jordens yta. Bee är trots detta övertygad om att Bernadette lever och tar reda på mammans förflutna med hjälp av en gedigen dokumentation som hon får genom en rad märkliga sammanträffanden.
 
Den här boken är så rolig, en helt galen historia om ett missförstått geni och en dotters kärlek till sin mor. Det är en samtidsskildring av stora mått, med allt från hur man lockar fina familjer till privatskolor, nätbedragare, datorrobotar, exklusiva resor till ovanliga platser och en familjs kamp för att hålla ihop. Det är också en roman om björnbärsbuskar och fiskevästar.

 Läs  om du vill skratta och förundras över en författares begåvning!

Titta i katalogen om Var blev du av Bernadette finns inne!!!


Inga kommentarer: