torsdag 9 maj 2013

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson

Boken handlar om Veronika, en ung kvinna på flykt från sin bakgrund och Astrid, den äldre kvinnan som lever ensam och isolerad. Det är mötet och vänskapen dem emellan som boken bygger på. De börjar berätta sina livsöden för varandra och finner många gemensamma nämnare, som t ex kärlek, sorg och längtan.

Veronika har precis kommit till den lilla byn i Dalarna. Hon drömmer om att bli författare och ska sitta i sin stuga och skriva. Hon vill helst inte tänka på sitt förflutna som hon har flytt ifrån. Tillvaron i den lilla stugan blir inte som hon tänkt sig, inspirationen till skrivandet kommer inte.
I grannhuset bor den äldre kvinnan Astrid som i smyg observerar Veronika, men hon vågar inte ta kontakt. Astrid har under många år valt att leva isolerad från omvärlden och att bryta detta är inte lätt, samtidigt som nyfikenheten växer. Till slut möts de och en spirande vänskap dem emellan byggs upp. De skiftas om att berätta episoder ur sina liv, från barndomen fram tills nu och finner att de inte är ensamma om att ha tragiska bakgrunder, om drömmarna som gått i kras, kärleken som inte blev som de hade föreställt sig.

Detta är en bok med målande varma personskildringar, det är lätt att  föreställa sig de två kvinnorna som sitter och berättar historier för varandra. Inför varje kapitel finns det ett  tankeväckande citat. Även dikter finns refererade i boken som gör att känslan för personerna förstärks. Hela tiden jag läste boken undrade jag hur det skulle gå för de två kvinnorna och vilken berättelse som skulle komma härnäst.

En lättläst bok med en vacker titel och ett vackert omslag! Linda Olsson beskriver kvinnlig vänskap på ett väldigt fint sätt. Jag kommer definitivt att återkomma till denna bok flera gånger.

Här kan du se om boken finns inne

Inga kommentarer: