måndag 27 maj 2013

Mitt klimatkatastrofala liv av Saci Lloyd

Året är 2015 och England har bestämt sig för att införa ransonering av koldioxid. Laura är en helt vanlig sextonåring som bestämmer sig för att skriva dagbok om förändringarna i sitt älskade London. Den 1 januari får varje boende i England ett kort laddat med 200 koldioxidpoäng/månad. Poängen ska användas vid nyttjandet av värme, mat, vatten, el, kläder, bensin och prylar. Ja, kort sagt allt som på något sätt påverkar miljön.
 
Laura är förbannad: på makten i England, på sina föräldrar, på skolan, på vädret, på alla förändringar hon tvingats till på grund av människors tidigare konsumtion. I sin vardag spelar hon i ett band Dirty Angels, bråkar med sin egoistiska syster och har kärleksbekymmer. Hon är med andra ord en helt vanlig tjej i en värld hon inte längre känner igen sig i.
Vinter
Förändringarna börjar försiktigt med ett kallt hem och trafiken går inte längre som den ska. Lampor som plötsligt slocknar hör till den nya vardagen. Telefonerna går inte längre att lita på och skolan anpassas till den nya situationen med många kurser i energilära och nya strategier för att leva ”klimatsmart”.
Vår
Värmen kommer så smått och livet blir lättare för Laura och hennes vänner. Lauras pappa blir uppsagd från sitt arbete och börjar så småningom odla i trädgården. Lauras föräldrar börjar få problem med sitt äktenskap och många konflikter uppstår.
Sommar
Värmen är stark och folk dör. Vattnet räcker inte längre till och många har stora problem att klara den hetta som England fått. Problemen med den höga koldioxidförbrukningen gör att regeringen ökar kontrollen av människor. Upplopp, demonstrationer och fattigdom har slagit till i Lauras London.
Höst
Det efterlängtade regnet kommer och Laura är precis som resten av Londonborna tacksamma över att få tillgång till vatten. Men, regnet slutar inte och kloakerna klarar till slut inte av vattenmängden. Råttor i miljontals kommer fram och festar på det som finns kvar på markplan i form av sopor och lik. Allt är smutsigt och stanken är enorm och i den här miljön sprids kolerabakterier med en farlig hastighet.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vilken framtid kommer vi att möta?
Mitt klimatkatastrofala liv är en mycket otäck framtidstolkning som skrämmer för sitt ärliga och faktiskt realistiska berättande. Det här är vår framtid och jag förundras över att vi i vårt dagliga liv inte reflekterar över det som komma skall. Boken är skriven på ett mycket bra och tillgängligt sätt för ungdomar (och vuxna) . Den är förstås en rejält samhällskritisk berättelse men otroligt lättläst. Jag hoppas att Carbon diaries 2015 når ut till många människor för det är ett angeläget ämne och vi måste förstå att vi själva är ytterst ansvariga för vår egen framtid.

Inga kommentarer: